Veelgestelde vragen

Elke persoon bevindt zich in een aparte situatie. Het is daarom normaal dat je met enkele vragen zit.
Hieronder vind je antwoorden op vragen die ons regelmatig gesteld worden.



  • In onze familie is er geen voorgeschiedenis van darmkanker. Kan ik toch darmkanker krijgen?

    Soms denkt men alleen te moet opletten voor darmkanker indien iemand anders in de familie deze ziekte reeds gehad heeft. Zelfs zonder genetische predispositie blijft het risico op darmkanker echter zeer groot. De FECOTEST® is ook in jouw geval ten zeerste aan te raden.

  • Darmkanker? Dat is toch een ziekte voor oudere mensen?

    85% van de getroffenen zijn ouder and 50, maar dit neemt niet weg dat men ook op jongere leeftijd al risico loopt. Daarom raden wij aan om al vanaf 45 jaar elk jaar de test te doen, zeker wanneer er binnen de familiekringen al een voorgeschiedenis van darmproblematiek bestaat.

  • Beïnvloeden mijn eetgewoontes mijn risico op darmkanker?

    Bepaalde factoren kunnen het risico op darmkanker verhogen, en je consumptiegedrag is daar zeker één van. Vooral bij overgewicht, roken en overmatige alcoholconsumptie neemt dit risico sterk toe. Zoals altijd is gezond en matig eten en voldoende bewegen dus de boodschap.

  • Hoe groot is de kans op herstel?

    Bij een vroegtijdige diagnose herstellen tot 90% van de getroffenen volledig. Daarom is het bij darmkanker dubbel zo belangrijk om waakzaam te blijven en regelmatig de test te doen. Zo geef je darmkanker geen kans.

  • Ben ik na 1 negatieve test zeker vrij van darmkanker?

    Je dient gedurende drie opeenvolgende stoelgangen staalnamen te onderwerpen aan de test, omdat er bepaalde poliepen (indien aanwezig) niet altijd op elk tijdstip genoeg bloed hebben afgegeven. Na de eerste twee staalnamen heb je dus nog niet voldoende zekerheid.

    Na de derde staalname heeft onze test een betrouwbaarheid van 93%. Dat wil zeggen dat 7% van de positieve gevallen nog door de mazen van het net glipt. Het is daarom ook van belang de test jaarlijks uit te voeren. Zo zullen we ook de 7% op korte termijn kunnen detecteren.

  • Hoe werkt de FECOTEST®?

    Gastro-intestinale letsels veroorzaken vaak bloedingen. Het vrijgekomen bloed kan in de ontlasting worden gedetecteerd met behulp van de specifieke FECOTEST®. Er kunnen verschillende redenen zijn voor de aanwezigheid van bloed: ontsteking van het slijmvlies van de darm, aambeien (hemorrhoiden), poliepen (= mogelijke voorlopers van darmkanker), darmkanker.

    De kans dat intermitterende bloedingen worden ontdekt, stijgt bij gebruik van de procedure met monsterverzameling gedurende 3 opeenvolgende stoelgangen. Deze procedure geeft meer nauwkeurige resultaten en maakt een vroegtijdige diagnose, en dus betere kansen op behandeling, mogelijk.

  • Wanneer moet ik de test uitvoeren?

    De FECOTEST® kan op elk moment van de dag worden uitgevoerd wanneer ontlasting wordt gemaakt.

  • Kunnen we foutieve resultaten verkrijgen?

    De resultaten zijn juist wanneer de instructies nauwgezet worden gevolgd. De resultaten kunnen vervormd zijn wanneer de FECOTEST® voor gebruik nat wordt gemaakt, wanneer de stappen van de ontlastingscollectie in de spuit niet goed worden opgevolgd, wanneer monsters worden besmet met bloed van andere oorsprong dan de ontlasting (snijwonden, aambeien, menstruatie, enz.) of wanneer niet de juiste hoeveelheid van het monster in het monsterputje wordt gedaan.

  • Hoe de test te interpreteren als de kleur en de intensiteit van de lijnen verschillen?

    De kleur en de intensiteit van de lijnen hebben geen enkel belang voor het aflezen van het resultaat. De lijnen moeten alleen homogeen en continu zijn.

  • Waarvoor dient de lijn die onder het C-teken (Control) verschijnt?

    Het verschijnen van deze lijn betekent gewoon dat de test succesvol was.

  • Wat moet ik doen als het resultaat positief is?

    Als het resultaat afwijkend is, betekent dit dat bloed werd aangetroffen in de ontlasting. Dit betekent nog niet dat je ernstig ziek bent. Een afwijkend resultaat kan onder meer wijzen op ontsteking van het slijmvlies van de darm, zweren (vb. ziekte van Crohn), aambeien (hemorroïden) of poliepen (mogelijke voorlopers van darmkanker).

    Je moet in dergelijk geval zeker contact opnemen met je arts en hem/haar de testresultaten laten zien. De arts zal dan beslissen wat er moet gebeuren.

  • Wat moet ik doen als het resultaat negatief is?

    Als het resultaat negatief is, betekent dit dat de test geen bloed kon detecteren in de ontlasting. Aan patiënten vanaf 45 jaar of patiënten die verwanten hebben met colorectale kanker, wordt desgevallend toch aangeraden om de test jaarlijks uit te voeren.

  • Hoe betrouwbaar is de FECOTEST®?

    De FECOTEST® is uiterst betrouwbaar en wordt al meer dan 10 jaar gebruikt in professionele omgevingen (ziekenhuizen, laboratoria). In uitgevoerde studies is een correlatie van de resultaten aangetoond van ten minste 93% met verschillende referentiemethoden.

  • Beïnvloedt het eten van rood vlees het resultaat van de FECOTEST®?

    Nee: FECOTEST® detecteert enkel menselijke hemoglobine, waardoor het eten van rood vlees geen effect heeft op het resultaat.

Lees hier de bijsluiter

Wij gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Meer informatie
Ik snap het!